Το τμήμα διατροφής και διαιτολογίας του Παιδικού Κέντρου αναλαμβάνει τη διατροφική καθοδήγηση και υιοθέτηση σωστών διατροφικών προτύπων που στοχεύουν στην προαγωγή της καλής υγείας του παιδιού.
Το τμήμα απαρτίζεται από άρτια καταρτισμένο διατροφολόγο με εξειδίκευση στη παιδιατρική διατροφή που κατέχει την εμπειρία, τις γνώσεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό με αναλυτές και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για ανάλυση σύστασης σώματος, σωματομετρικές μετρήσεις και λήψη ιατρικού ιστορικού και διατροφικών συνηθειών και απαιτήσεων.
SOS Feeding Therapy
Η μέθοδος SOS (Sequential - Oral - Sensory Approach) είναι μια συστηματική προσέγγιση με έμφαση στις αισθητηριακές πτυχές της διατροφής που βοηθά τους γονείς να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη διατροφή και να προωθήσουν θετικές διατροφικές εμπειρίες για τα παιδιά τους.
Η μέθοδος SOS αναγνωρίζει ότι οι δυσκολίες στη διατροφή των παιδιών μπορεί να είναι πολύπλοκες και πολυπρόσωπες. Λαμβάνει υπόψη την ανάπτυξη του παιδιού, τις κινητικές δεξιότητες, τη στοματική-κινητική ικανότητα, την αισθητηριακή επεξεργασία και τη συνολική σχέση του παιδιού με το φαγητό. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον διατροφής που ενθαρρύνει το παιδί να εξερευνήσει και να αποδεχθεί διάφορα είδη τροφίμων.
Οι κύριες αρχές της μεθόδου SOS για τη διατροφή είναι οι εξής:
Διαδοχικά βήματα: Η μέθοδος ακολουθεί μια συνεχόμενη πρόοδο, ξεκινώντας με δραστηριότητες που το παιδί είναι ήδη άνετο και σταδιακά εισάγοντας νέα στοιχεία. Ξεκινά με αισθητηριακά παιχνίδια που δεν σχετίζονται με τρόφιμα, όπως αφή, μυρωδιά και εξερεύνηση διαφορετικών υφών.
Σταδιακή Εισαγωγή Τροφίμων: Η μέθοδος επικεντρώνεται στη σταδιακή εισαγωγή νέων τροφίμων στη διατροφή του παιδιού. Επισημαίνει τη σημασία της έκθεσης των παιδιών σε μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων, υφών, και χρωμάτων με τον χρόνο. Τα τρόφιμα παρουσιάζονται με τρόπο που δεν απειλεί το παιδί, επιτρέποντάς του να αλληλεπιδράσει με αυτά στο δικό του ρυθμό.
Επίκεντρο η οικογένεια: Περιλαμβάνει τους γονείς και τους φροντιστές ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της διατροφής. Τους ενθαρρύνει να δημιουργήσουν ένα θετικό και χαλαρό περιβάλλον γύρω από το γεύμα, όπου το παιδί αισθάνεται υποστηριζόμενο και ασφαλές. Οι γονείς εκπαιδεύονται για τους υποκείμενους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στις δυσκολίες στη διατροφή και παρέχονται στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.
Ενσωμάτωση Αισθητηριακών Ερεθισμάτων: Οι αισθητηριακές εμπειρίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μέθοδο SOS. Ορισμένα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην αισθητηριακή επεξεργασία που επηρεάζουν την πρόσληψή τους τροφίμων. Μέσω της ενσωμάτωσης αισθητηριακών δραστηριοτήτων, όπως αφή, μυρωδιά και γεύση των τροφίμων, η μέθοδος στοχεύει να μειώσει την υπερευαισθησία και να εξοικειώσει τα παιδιά με διάφορα αισθητηριακά ερεθίσματα.
Εξατομίκευση: Κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις. Επιδιώκει την ατομική προσέγγιση και στρατηγικές που προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες προκλήσεις και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Ο στόχος είναι να παρέχεται κατάλληλη υποστήριξη και ενθάρρυνση για να βοηθηθεί το παιδί να προχωρήσει στο δικό του ρυθμό.
Με την υιοθέτηση της μεθόδου SOS, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να δημιουργήσουν θετικές συνδέσεις με το φαγητό, να επεκτείνουν τη γκάμα τροφίμων που αποδέχονται και να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες διατροφής.
Η μέθοδος SOS για τη διατροφή υλοποιείται στο κέντρο μας από ομάδα πιστοποιημένων θεραπευτών στη μέθοδο που αποτελείται από: Διαιτολόγο, Εργοθεραπευτή, Ψυχολόγο, Λογοθεραπευτή.
Η ομάδα συνεργάζεται στενά με τους γονείς ώστε να αναπτύξουν μαζί προσαρμοσμένες στρατηγικές και να παρέχουν συνεχή υποστήριξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της διατροφής.